Закріплення виноградарства в Лівані відбулося в давні часи, і досі виноробство є важливою галуззю для країни. Протягом багатьох століть, ліванські вина здобували популярність серед винних знавців та любителів по всьому світу.

Якщо ви шукаєте новий досвід у світі вина, Ліван може бути місцем, з якого варто розпочати свою дегустаційну подорож у WineTour. І як професійний сомельє, я хочу поділитися з вами 10 цікавими фактами про культуру споживання вин в цій країні.

  1. Ліван - одна з старіших виноробних країн у світі. Виноград вирощували ще в епоху Фінікії (1200-539 рр. до н.е.). тут вино вважається святим напоєм.

 

  1. Ліванське вино може похвалитися різноманітністю виноградних сортів, які не зустрічаються в інших частинах світу. Найпопулярнішими з них є Obaideh та Merwah - сорти, які були створені виключно в Лівані.

 

  1. Виноробство в Лівані тісно пов'язане з релігією та культурою країни. У деяких місцевостях Лівану, наприклад у долині Бекаа, виноградники розташовані поруч з руїнами давніх храмів, що надає вину особливої енергії та смаку. І навіть більшість сучасних ліванських виноробів зберігають вина в монастирях або мечетях.

 

  1. Також  популярна традиція зберігання вина в печерах. Через те, що там  панує природна температура та вологість, що створює ідеальні умови для зберігання вина.

 

  1. У Лівані досі зберігаються традиції виробництва вина у глиняних амфорах, так званих «каномахах», які знаходяться в закопаних під землею погребах.

  1. Вина з Лівану дуже популярні серед французьких винних знавців, оскільки Ліван колись був колонією Франції. Багато французьких виноробів навіть інвестують у ліванське виробництво вина.

 

  1. У Лівані є традиція пити вино з маленькими кульками льоду. Це робиться для збереження температури вина і додавання освіжаючої нотки до смаку. Також, вважається, що це допомагає розкрити аромати вина.

 

  1. Ліванські виноградники часто розташовані на висоті від 900 до 1200 метрів над рівнем моря. Це робить їх одними з найвищих виноградників у світі. Такі виноградники зазвичай дають менші врожаї, але виноград має вишуканий смак і аромат.

 

  1. Ліванські вина зазвичай мають високий рівень танінів, що забезпечує їм досить довгий термін зберігання. Вони також мають складнішу структуру, яка дозволяє їм добре поєднуватися з різноманітними стравами, зокрема з м'ясом та сирами. Традиційно в Лівані вино п'ють з міцними сирними стравами, такими як хумус і фалафель. Такі страви відмінно доповнюють смак ліванського вина.
     
  2. Традиційно вина в Лівані п’ють з чашок, які називаються "колонки". Ці чашки виготовляють зі скла, металу або кераміки, і вони дуже популярні у країнах Близького Сходу.

Ліванська культура вина має свої особливості і традиції, які формувалися протягом багатьох століть. Виноградники в цієї країни є рідкісними, але цінними, і вина виробляються з великою увагою до деталей і якості.

Ліванці дуже поважають цей напій і споживають його з великою шаною, а якщо ви бажаєте скуштувати ліванські вина вже сьогодні, я чекаю на вас у WineTour аби допомогти у виборі та розповісти ще більше цікавих фактів.